Teksi Unik

Kadang-kadang sesuatu yang pelik itu,
boleh juga dianggap unik.

Pernahkah korang bergaduh dengan pemandu teksi?
(Apa punya soalan daaa... sebab soalan "pernahkah anda menaiki teksi?" dah selalu disoal, aku cuba bagi soalan lain)

Woi, pernah sangat! Pemandu teksi kurang ajar, tak pakai meter, caj lebih, memandu laju, tak berhemah, mencarut, hisap rokok, ikut jalan jauh, bla bla bla...

Ok ini bukan sesi mengumpat pemandu teksi, buat dosa kering jelah korang ni.

Ada pemandu teksi yang baik dengan dunia teksinya yang unik...


1) Warna warni teksi




Apa persamaan dan perbezaan gambar-gambar di atas?

Semuanya adalah teksi yang dikenali sebagai 'petit taxi' means 'teksi kecil' dalam bahasa Perancis. Perbezaannya adalah pada warna teksi-teksi ini. Bayangkan kalau satu hari korang melancong ke Maghribi. Tengah sedap-sedap shopping barang, tiba-tiba korang diculik masuk dalam teksi ke destinasi yang tak diketahui. Mulut kena tutup, tangan ikat belakang, just mata je yang boleh nampak sekeliling. Kebetulan handphone kat poket seluar belakang, korang bolehlah taip sms bagi kepada member. Soalnya siapa? Eh, soalnya : anda di mana?

Ha, time nilah warna-warni teksi memainkan peranan. Taip teksi MERAH kalau anda di Casablanca, HIJAU jika dibawa ke Mohammedia, Rabat teksi BIRU dan KUNING untuk Kenitra. (1-Sila google peta Maghribi untuk mengetahui lokasi tempat-tempat berikut. 2- Aku tak tahu warna teksi wilayah-wilayah lain/ada yang mempunyai warna teksi serupa dengan wilayah-wilayah yang disebut. 3- Aku doakan korang tak diculik.)


2) Petit et Grand



Teksi kecil dan teksi besar.

Teksi kecil : tak jauh, setakat dalam bandar je dia bawak. Sesuai untuk orang yang nak cepat ke destinasi dan tak mahu penumpang lain masuk teksi yang sama. Bayar lebih sikitlah sebab teksi tu bawak engkau je.

Teksi besar : jauh atau dekat, harga tetap sama : DH 5 / 6. Sangat untung kalau destinasi korang agak jauh dan ada member lagi 5 orang. Berhimpit sikitlah, janji murah! Mercedes beb! (Loqiak punya Mercedes~)

Teksi besar + buruk sikit : selalunya untuk perjalanan ke luar wilayah / negeri. Selalunya untuk mereka yang nak balik kampung area pedalaman yang tak ada kenderaan sendiri dan tak ada pengangkutan awam untuk ke tempat itu. Sakit kepala wei duduk dalam teksi begegar 5.0 skala ritcher kalau perjalanan lebih 4 jam!

3) Kapasiti penumpang

Petit taxi : Maksima 3 orang penumpang. Kerek sungguh pemandu teksi tak bagi kitorang naik lebih 3 orang even 4 orang saja pun! Alasannya : nanti kena saman polis! Wah wah wah! Engkau bawa laju + bahaya macam haram, kemudian gaduh dan maki pemandu lain, and then naik divider (pembahagi jalan) untuk ke jalan sebelah sebab terperangkap traffic jam (note: jalan sebelah lalu lintas lancar) dan bla..bla..bla..tak ada pula kau takut kena saman polis??? Tambahan lagi, aku rasa max 3 orang penumpang tu untuk warga Arab yang bersaiz agak besar daripada warga Asia, kami saiz kecil apa salahnya naik 4, 5 orang?

Grand taxi : 8 orang termasuk pemandu. Bayangkan sardin sungguh 'tin' teksi ni. 3 orang depan, 5 orang belakang. (Tolonglah bayangkan!) Memang ramailah berebut nak naik teksi ni sebab boleh naik ramai dan tambang murah. Tapi yang geramnya, budak Malaysia selalu naik beramai-ramai, so orang-orang Arab yang nak naik seorang dua ni nak jugak berebut teksi dengan kitorang padahal kitorang dah bagitahu kitorang ramai. Degil jugak pergi masuk, last-last pemandu teksi persilakan beliau keluar sebab dia dahulukan group besar macam kitorang (senang hantar satu destinasi je, kalau pakcik tu masuk sama leceh kena bawa dia pergi destinasi lain). Ok pakcik, sila berambus dan tolong serahkan seat pakcik kepada kami. (Mode : bengang dengan orang yang tak faham bahasa dan suka cari pasal)


4) Tambang

Teksi besar : Dah diberitahu nilainya.

Teksi kecil :

1) Kurang 100m : DH 5/6/7. Bergantung kepada bandar. Semakin besar/sibuk bandar, semakin naiklah tambangnya.

Ada juga pakai meter, tapi sengaja lalu jalan jauh untuk tambah tambang.


2) Lebih 100m : Bergantung kepada meter. Ada juga yang memandai letak harga sendiri walaupun meter tunjuk harga lain. Pernah ada delegasi dari Malaysia datang untuk sesuatu urusan. Sambil menyelam minum air, so makcik-makcik yang join rombongan ni nak pergi jalan-jalan cari makan. Tahan satu teksi ni dan pemandu teksi ni caj harga yang mahal. Makcik ni komenlah kenapa mahal sangat. Agak-agak apa pemandu teksi ni buat? Dia jawab (atau ugut?) " Awak nak saya hantar awak balik ke stesen tadi dan pergi cari sendiri teksi lain?" Wow, makcik ni terdiam dan tak berani nak jawab, so bayar jelah ikut kehendak driver. Pergi mana-mana pun, banyak pemandu teksi suka menipu orang asing. Biadab betul manusia nih!

3) Waktu malam : Dicaj 2x ganda! Hindarkan menaiki teksi waktu malam!


5) Lain-lain

Tahu tak kalau nak naik atau turun dari petit taxi mahupun grand, hanya pintu sebelah kanan sahaja yang boleh digunakan (bagi tempat duduk belakang). Kiranya pintu bahagian belakang seat driver tu memang langsung tak digunakan. Aku pun tak tahu kenapa. Maybe boleh guna, tapi sangat jarang aku nampak orang keluar atau masuk melalui pintu ni. Kalau ada 5 orang penumpang di belakang, lima-lima pun turun melalui satu pintu. Kesian orang yang paling hujung tu. Hahaha!


CooL CheF :

Yang paling pelik bila pada suatu malam di Kenitra, aku dan member menaiki teksi pulang ke rumah dari pasar. Sampai di rumah, kami menghulurkan wang kepada pemandu teksi. Tapi, dengan coolnya abang teksi tu menolak sambil berkata :

" Tak perlu bayar sebab kamu IBNU SABIL.
Hanya minta kamu mendoakan saya sahaja."
Kalau dah pass pun, mesti tak bagi free jugak!


Serius aku terkesima ketika itu. Itulah kali pertama aku teringin betul nak membayar tambang teksi. Pelik eh?


*Ma Dumta fil Maghrib La Tastaghrib Part 1*

6 comments:

Maryam H said...

Colourful nye teksi-teksi itu! haha ak ingat warne die! merah =casablanca!

Sabil tu ape ek? adoi lupa dah arab
:(

creamyfiodesi said...

yes mayau! pass tok dicolek! hahaha~

sabil = jalan.
ibnu sabil = anak jalan (bkn anak jalanan lol) aka mereka yg berjuang di jalan Allah. salah satu golongan ni adalah pelajar. =)

Sha-na.Szied said...

akak......again and again..so kretif la entry kali ni.. x penah rasa nak amek gmbar teksi =_=

pasni nak amek ahh hhehhe...!!

best ar.. tp cool2 la kak.. jgn emosi woha! erm.. ag satu..

pasal grand texi tuh..yg naik 7 orang kak.. tp akak tulis 3 depan + 5 belakang = 8.. sila betulkan :P

hhh!!

P/s: BILE KENE TAKLIMATKAN BUDAK MAINS?

creamyfiodesi said...

wei btul la 8 org. 3 dpn 5 belakang. kan kite penah nek brtujuh 1 teksi kaber? campur driver = 8org la.. ha. btul x? btul x? :)

Sha-na.Szied said...

ya allah ni mst dah tak ingt.. bajet mate teror :P

wajib naek penumpang
6 ORANG + 1 DRIVER = 7 ORANG
4 belakng + 3 depna = 7 orang!!

bukan 8!! hahah

creamyfiodesi said...

TAKKKKKKK!!! lapan 88888xxxxxx!!!! :P