When ChoColatier Meets ChoCoholiC

Chocolate Ladies Day Out

Siapa yang tak minat coklat, anda hilang satu nikmat hidup.

Model daripada coklat.
Rasa-rasa nak curi bawa balik!

Para pengusaha coklat dan peminat gila coklat telah menunjukkan keghairahan masing-masing terhadap coklat dengan menghadiri Malaysia 4th Chocolate Fair pada 7, 8 dan 9 Januari 2011 bertempat di tingkat 3, Mid Valley Megamall.

Wah, melompat di syurga coklat!

Mujurlah dalam keadaan yang sesak dan padat itu, tidak terdapat penyeluk saku, kerana semua pengunjung yang datang ke gerai-gerai coklat tidak dapat mengawal diri membelanjakan berpuluh-puluh atau mungkin beratus-ratus ringgit Malaysia untuk membeli berjenis-jenis coklat yang beraneka bentuk, rasa, warna dan pilihan yang merambangkan mata semua yang memandang.

Swan yang terhasil daripada coklat putih.
Telur emas tu pun dalamnya coklat!

Seni yang sangat cool!
Jom kita tengok catur hitam atau putih yang habis kena ngap dulu!

Selain puluhan kedai coklat yang sedia untuk mengontangkan poket para pengunjung, terdapat juga demonstrasi membuat coklat oleh chef coklat mewah profesional - chef Jean-Marc Bernelin yang berasal dari Perancis dan mempunyai pengalaman 16 tahun dalam bidang ini! Lama tu. Kredibiliti beliau sebagai chef terserlah apabila orang ramai mula membanjiri meja demonstrasi itu untuk mendapatkan bergenggam-genggam coklat percuma yang sedap dan untuk masuk tv.

Hey kamera, zoom kat I ye!

Part paling best bila coklat yang chef ni buat diberi kepada penonton!
Sedap takleh nak cakap. Nyum2. =P

Pelbagai produk yang kreatif dan unik dihasilkan daripada coklat, antaranya lolichoc, biskut, kek, choco sms, cd coklat, coklat fondue, printed chocolate dan sebagainya.

Bagi sms dengan coklat!

Dua botak yang comel; Upin & Ipin pun ada!

Objektif pameran coklat ini adalah untuk mempromosikan jenama coklat buatan tempatan yang boleh tahan juga sedapnya walaupun masih belum mampu menandingi jenama coklat antarabangsa.

Sedap betul test-test coklat banyak-banyak ni.

Printed chocolate : teknologi inovasi coklat yang canggih!
Pilih nak gambar apa, gambar sendiri pun boleh.
Lepas tu, boleh print atas coklat!
Sayang woo nak makan!

Cafe Owner tak ketinggalan untuk menyertai pameran yang berkaitan dengan makanan ini dengan satu tujuan : merasa lambakan coklat percuma yang dihulurkan oleh para pemilik setiap gerai yang dikunjungi. Akibat tujuan itu, beliau telah diserang sakit tekak yang amat perit sebab terlalu banyak memakan coklat yang manis. Padan muka beliau!

Hah! Siapa yang dah tak ada tempat dalam bilik nak simpan teddy bear tu, bolehlah beli coklat teddy bear pulak. Lepas ni simpan dalam perut. Lagi senang, lagi banyak ruang. =D

Sebahagian coklat yang kami beli.
Dan kami menyesal tak beli lebih banyaaakkkkk lagi! :(


CooL CheF :

1) Pertama kali aku menaiki koc wanita KTM yang bertanda merah jambu. Baguslah perkhidmatan macam ni sebab boleh mengurangkan masalah sexual harassment. Tapi yang cacatnya, ada pulak beberapa orang lelaki sesat yang buta huruf agaknya. Dah nampak gerabak ni penuh dengan perempuan, pandai-pandailah keluar balik, tukar koc lain. Ini tersengih-sengih macam kerang busuk. Aku gulai kang!


Koc yang aku naik tu bukan fully warna merah jambu. =(

2) Aku tak faham kenapa aku selalu ada masalah nak lalu palang kat tempat cek tiket KTM tu. Tiket ok, lepas, tapi palang tu tak nak bergerak pula bila aku tolak. Jadi...

...secara spontan buat aksi macam le parkour ni!
Jadi eye-catcher jap. Hoho~

3) Datang ke Mid Valley tak best kalau tak beli takoyaki sebelum balik! Sejenis bebola daripada tepung yang dipanggang. Ada macam-macam inti yang boleh dipilih; sotong(tako), belut(unagi), ayam, etc. Harga RM4.50 untuk sekotak yang ada 3 ketul takoyaki. (Memang mahal -.-"). Jangan ragu-ragu ok, orang Islam yang masak. =) Sedap ohhh!



Aku rasa aku nak jadi Chocoholic dan juga Chocolatier!
Banyak sangat gambar best sampai aku tak larat nak masukkan.

8 comments:

wanacesh said...

nak coklat!nak coklat!nak!nak jugak!t-rex bler nk blnjer ,wa,,,

creamyfiodesi said...

waaa..tnggu la aku bkak bisnes coklat nnti! ahahaha~
ko jd penaja aku eh? eh? =D

Anonymous said...

hey rex,i got a large packet of tiramitsu choc,lets come & fetch! :D

creamyfiodesi said...

hey anon, if i know who you are, ill grab it all from you n leave nothing for you!
hahahahaa~
tulis name la makcik! =D

tiara-qurratu'aini said...

huhu~~
wei........ kalau aku ada kat msia...
sure aku joined kau g mid ...
aku dah la choco addict.. haha

creamyfiodesi said...

haha..sygnya ko xberada di Malaysia..
hehe..xpe2, ko doa2 la morocco akan wat pesta coklat gak satu hari nanti!
wohoooo~

Khadijah20Mei said...

He, tak lps kat palang KTM tu ek? Sbb lps awak masukkan tiket, awak mesti cpt2 nak tolak palang tu kan? Biarkan 3,4 saat, lps tu tolak. He.

creamyfiodesi said...

oh, mcm tu ke?
saye igtkan lepas tiket tu kuar balek, boleh trus tolak palang!
hahaha~
nmpknye kna brsabar tok 4 saat. =)