Biodata : Makanan Kegemaran



Hobi : Makan
Makanan kegemaran : Masakan sendiri


1) Nasi Lemak Malaysia

Nasi lemak sangaaaaaat sedap! Lagi-lagi yang ada telur kuning cair meleleh.
Perghhh. Hari-hari makan nasi lemak pun tak muak, sampai abah kena beli roti canai atau nasi kerabu sebab ingat aku boring makan nasi lemak hari-hari. Padahal aku suka je. Nasi lemak tradisional paling best; nasi, telur, kacang, ikan bilis, timun, sambal pastu bungkus dalam daun pisang. Siapa tak suka nasi lemak, korang memang PATI! Hahaha!

2) Tojin Maghribi


Tojin ni dah pernah cerita di menu ini dan ini.

3) Chicken Chop Eropah


Aku selalu makan kat Mama Chop Papa Grill (sekarang Mama Grill) sebab situlah tempat Chicken Chop yang paling best! Dapat pulak sos lada hitam atau sos cendawan. Tambah lagi mocha/cappuccino ice blended. Fuhhh!! Balik rumah terus rebah.

4) Temaki Jepun


Selama ni aku ingatkan namanya California Roll, rupanya Temaki. First time makan di Carrefour, KL. Lebih kurang macam sushi, tapi bagi aku lagi sedap. Bentuk macam kon, dibalut dengan nori (rumpai laut), dalam tu nasi, sayur, ketam dan mayonis. Sedap wei. Pergilah cuba di mana-mana pasar raya. Hehe!

5) Paella Sepanyol


Sebutan : Paiya. (dalam bahasa Sepanyol double L disebut Y). Walaupun asal dari Sepanyol, tapi aku makan kat Maghribi. Sangat beruntung bila paella pertama yang aku makan adalah dibelanja orang (terima kasih warga Mohammedia!) Paella ni lebih kurang macam nasi goreng la. Ada macam-macam jenis, tapi yang pernah aku cuba seafood paella je. Macam gambar di atas, habis semua isi laut disumbat dalam paella ni, perah pula lemon atau limau nipis, sedap tak boleh nak cakap! Kat Malaysia ni tak tahu mana nak cari paella. Korang tahu mana-mana kedai makan Sepanyol yang halal?

6) Lasagna Itali


Sama macam kes paella, lasagna berasal dari Itali, tapi aku makan kat Maghribi. Maghribi ni memang syurga makanan. Habis semua makanan boleh jumpa (makanan Malaysia je tak ada, huk huk huk!) Lasagna terdiri daripada lapisan pasta, keju, daging dan sos. Keju pula jenis yang meleleh, lagilah menaikkan lagi saham lasagna ni. Sedap oh! Tak jumpa lagi restoran jual lasagna kat Malaysia. Tapi kalau nak buat sendiri, lapisan pasta tu boleh dibeli di pasar raya.


Sambungan tag daripada Mayau. 5 foods. ^-^


17 comments:

@km@nur d!n!yy@h said...

huhuh..terliur weh..
nak resepiii!!!~:DD

creamyfiodesi said...

tadah ngan baldi!haha.
wei aku gourmet la, bknnya top chef!
hak3!
ko ni kt facebook pun sebuk minta resipi (hehe aku tahu tau!), buat ke x resepi2 tu? :P

@km@nur d!N!yy@h said...

HAHAHAHAHA...
cane ko tau kte cari resepi kat fb weh?????kantoii sudah..hahahaha
x penah cube weh nak buat..tp teringin nak makan...ko tau x knp kte mintak respi ???sbb nak suruh org masak!!!!hahahahahah...terutama nak suroh ko yg masak sbb posting ko byk bena pasal makanan!!!wiwiwiw :DDDD

creamyfiodesi said...

haha..jgn main2 dgn silent reader ye.
hehe. diam2 aku ley taw aktiviti ko.
hahahaha! (seram xdgr? :D)

oh yeah! nak suh aku masak no hal punye! asal ko habeskan mknn tu smpai licin! deal? :P

@ said...

OWH..KEJE SAMPINGAN KO RUPENYE NI YEE????HAHAHAHHAHAHAHAH=))
OK WEH!!DEAL!!!!!!!HAHAHHA[ADA BERAN????]

creamyfiodesi said...

heh..keje smpingn mata2 gelap! haha!

ok set! ckp bile ko nak makan? hehe!
bran punye larr!

wei, cpt jwb contest aku. hak3!

Syafinaz Razak said...

fuhh..lasagna..
meleleh air liurku....
huhhhh....
sodap ea.....

creamyfiodesi said...

pnut pnah mkn lasagna kt mane?
cakap2..xsbar nak pergi carik nih!
hehe! :)

kami gadis biasa said...

yang..cam ne nk pollow blog ko nih?? -day2-

kami gadis biasa said...

lasagna y cam lam gamba ko tuh ade kat hotel2 asenye. kat pizza hut pon ade tp lasagna seafood. sos die putih.

creamyfiodesi said...

blog aku xley difollow..aku xletak widget follower tu.. hehe! =)

kt hotel? mmg mahal r..xmo r! :D

day2, ni mmg blog ko ke?

kami gadis biasa said...

blog share2.. tade idea g wat blog sendirik..=l

haa..lupe, kat domino pizza de jual. rm9.80. tp ak x try lg. xtau rase die..

y ak makan kat hotel uitm tu mmg sdp la..marbolos~

creamyfiodesi said...

masuk r contest aku kt post atas ni.. :), kalo member share blog ko xkesah la... haha!

dominos pizza eh? akan diusha nanti.. :D

uitm ade hotel eh? waaaaa...mantap r!

Bella Hudgens said...

sedap sedap siaaakk!! gagal diet kalau cmni! hahaa

creamyfiodesi said...

ala~ muda2 ni xyahlah diet. menyeksa perut je. hahaha! :D

sefia said...

Salam, saya penah test lasagna yg rasenye d best kat meisia ni masa atend sports day adik kat skolah sri pintar private skuwl section 7 shah alam. y wat 2 co y wat cheese 2 sndri Tja Cheese lau x silap ar.. pai skang terasa rasa g sedap lasagna diaorg tuh

siti khadijah said...

Saya peminat lasagna! Saya juga ada jual homemade lasagna, sos tomato pun buat sendiri..kalau sesiapa nak mencuba bolehla call 013-3738861...saya deliver sendiri area kl, selangor, seremban dan melaka.